"In elk geval" door Alex

Eenzame kerst, oud op nieuw en intermenselijk contact.
Vanaf begin december bereiden wij ons normaliter, net als veel andere mensen, voor op Kerst en Oud op Nieuw. Voor de meesten behoort de decembermaand immers een gezellige maand te zijn. Echter, dit jaar zal alles anders zijn dan in voorgaande jaren. Hoewel een kleine groep mensen er bewust voor kiest de feestdagen alleen door te brengen, zullen de huidige Covid19 perikelen er zeer waarschijnlijk toe leiden dat meer mensen dan voorheen opzien tegen de aankomende Kerst en Oud op Nieuw.
Terwijl velen van ons de feestdagen, meestal in kleinere kring dan gebruikelijk, toch met partner, kinderen, familie of vrienden kunnen vieren, zullen vermoedelijk meer mensen dan normaal de feestdagen alleen moeten ‘vieren’.
 
Met de feestdagen alleen moeten zijn, kan woede en verdriet met zich meebrengen. Boosheid naar mensen die de coronaregels niet zo nauw lijken nemen. Of boosheid naar de politiek en de overheid omdat zij verantwoordelijk worden gehouden voor het niet altijd transparante beleid. Verdriet ook, omdat anderen kerst en oud op nieuw in aangepaste vorm toch kunnen vieren met partners, kinderen, vrienden. Of boosheid en verdriet omdat men het gevoel heeft door familie en vrienden in de steek te zijn gelaten. Of ‘uitgesteld’ verdriet of boosheid over het overlijden van dierbaren, omdat het als oneerlijk wordt ervaren dat men daardoor alleen is achtergebleven. Ook angst zal voorkomen. Bijvoorbeeld angst omdat men bang is dat de gezellige tijd van voor Corona nooit meer zal terugkomen. Emoties als deze lijken een logische reactie op de ongewone feestdagen die aanstaande zijn, en ik kan het heel goed begrijpen.
 
Warm intermenselijk contact
“Probeer iets leuks te ondernemen”, “Overal is met Kerst iets te doen” of “Doe iets met internet, chatten of dating”, zijn tijdens deze pandemie enorme nietszeggende dooddoeners. Het is voor de hand liggend dat dit soort adviezen bij mensen die zich eenzaam voelen niet ‘landen’. Voor hen is TV- en Netflix kijken, naar radio-, CD- of Spotify luisteren, een boek lezen of een wandeling maken, hetgeen dat overblijft.
Niet geringe mogelijkheden tot vermaak zou je kunnen zeggen. Echter, het bezwaar is dat men de activiteit met helemaal niemand kan delen. Om die reden zal Kerst en Oud op Nieuw in 2020, nog meer dan anders, voor meer alleenstaande medemensen niet leuk zijn. Vrijwel alle mensen hebben nu eenmaal een onbedwingbare behoefte aan warme intermenselijke contacten.
 
Het is ook daarom dat wij onze negentigjarige alleenstaande (schoon)zus regelmatig uitnodigen voor een gezellig hapje en drankje op de diverse zon- en feestdagen. Mijn zus is een zelfstandige dame, met een eigen mening, maar ze laat merken dat ze het toch altijd fijn vindt af en toe “niet alleen te hoeven eten” zoals ze het zelf zegt. Mede daarom vinden wij het heel plezierig om te doen. Deo volente is ze ook aanstaande feestdagen - tenminste als het vanwege de Covid19 regels nog mag– weer op één of meerdere dagen gast aan onze dis.
 
Het is maar een klein gebaar, we weten het, maar het maakt dat onze (schoon)zus zich die zon- en feestdag(en) niet eenzaam zal voelen en het ‘warme intermenselijke contact’ dat we dan hebben, geeft ons, naast gedeeld plezier, enorm veel voldoening.
Cookie instellingen