"In elk geval" door Alex

Steve Jobs
 
Inflatie, inflatie en nog eens inflatie. De financiële en materiele gevolgen van de voortschrijdende inflatie zijn al vele maanden onderwerp van gesprek in onze journaals en talkshows en het siert in chocoladeletters de voorpagina’s van dag- en weekbladen. Enigszins murw geslagen door zoveel - wellicht terecht - pessimisme moest ik denken aan de laatst geschreven woorden van de puissant rijke oprichter van Apple, Steve Jobs, kort voordat hij op 56-jarige leeftijd aan kanker overleed. Zijn wijze woorden wil ik tegen het licht van de huidige financieel economische situatie graag nog eens onder de aandacht brengen. Zonder aan de kern van zijn woorden te sleutelen heb ik, omwille van leesbaarheid van deze column, zijn woorden enigszins aangepast.
 
Steve Jobs 
"Op het moment van dit schrijven lig ik in het ziekenhuis en overdenk ik mijn leven. Alle erkenning en rijkdom, waarop ik zo trots was, verbleekt en is totaal onbelangrijk geworden met het oog op mijn ras naderende dood.
 
Ik heb het toppunt van succes bereikt in de zakenwereld. In de ogen van anderen is mijn leven een succes. Behalve het werk, heb ik echter weinig vreugde gehad. Uiteindelijk is rijkdom gewoon een feitelijk gegeven waar ik aan gewend ben geraakt. Ik had een chauffeur om mij in een auto naar afspraken te rijden en huurde mensen in om geld voor mij te verdienen, maar het is onmogelijk om iemand in te huren om mijn ziekte te verdragen en voor mij te sterven. Verloren gegane materiële dingen kon ik terugvinden, er is echter één ding dat niet terugkeert als ik het verloren heb en dat is mijn leven.
 
Naarmate je ouder en wijzer wordt, realiseer je je langzaam maar zeker dat een horloge van € 3000,- of € 30,- allebei dezelfde tijd aangeven. En of je nu een portemonnee of een handtas van € 3000,- of € 30,- hebt, het geldbedrag dat er eventueel in zit verandert er niet door. En of je nu in een auto van € 100.000,- of in een van € 10.000,- rijdt, de weg en de afstand die je aflegt is hetzelfde en je komt aan op dezelfde bestemming. En of je vandaag een fles wijn van € 1000,- of van € 10,- drinkt, de kater is de volgende dag precies hetzelfde. En of het huis waarin je woont nu 100 m2 of 1000 m2 groot is,  eenzaamheid voelt altijd hetzelfde. En of je nu businessclass, eerste klas of tweede klas vliegt, als de motor van het vliegtuig waarin je zit het begeeft is het over en uit.
 
In welke levensfase we ons ook bevinden, na verloop van tijd worden we geconfronteerd met de dag dat het gordijn definitief sluit. Het is dan goed te beseffen dat waarlijk innerlijke geluk niet afkomstig is van materiële dingen in deze wereld.
 
Daarom hoop ik dat je beseft dat, wanneer je kinderen, broers, zussen, andere familie en vrienden hebt, het belangrijk is dat je samen praat, lacht, zingt, eet en drinkt. Houd van je partner, kinderen, familie en vrienden. Behandel ze goed en koester ze. Want bij je naderende dood zal je beseffen, dat is pas echt geluk!
 
Zoals gezegd, veel van mijn verloren gegane materiële dingen kon ik terugvinden, maar er is één ding dat absoluut niet terugkeert als ik het verlies, is en dat is mijn leven.”
 
Daarom doen deze wijze woorden van Steve Jobs er in deze periode wellicht toe: “Leer niet wat je moet doen om rijk te worden en te blijven, maar leer wat je moet doen om gelukkig te zijn en te blijven. Leer over de waarde van niet materiële dingen in je leven en niet over de prijs er van. Als dat je lukt, is je leven op deze aardkloot waardevol en mooi geweest!”
Cookie instellingen